Salta al contigut
Medi Ambient
Mostra
Becut vermell

El becut vermell: una plaga de quarantena
El becut vermell (Rhynchophorus ferrugineus Olivier) és un escarabat volador i una greu plaga de quarantena per a les palmeres d'Eivissa i de tota la Mediterrània. Per aquest motiu, la legislació vigent obliga els propietaris de les palmeres a notificar els indicis d'infecció o la presència becut vermell a les autoritats competents, així com a permetre l'entrada i les actuacions a l'equip de camp designat per combatre la plaga.

En cas que detecteu els danys descrits més avall o tingueu sospites us heu de posar en contacte amb la Conselleria d'Agricultura i Pesca (tel. 971 195 493) o amb el Departament de Medi Ambient de l'Ajuntament de Sant Antoni de Portmany (tel. 971 340 111, ext. 7).

Cicle biològic
La femella adulta pon els ous a la base de la fulla i aquests triguen entre 3 i 4 dies a fer la desclosa, donant lloc a la larva. La larva passa per diferents estadis i s'alimenta del teixit vegetal que la rodeja, preferentment de les parts tendres. Un cop madura, passats d'un a tres mesos, segons la temperatura, es produeix la pupa, la metamorfosi de la larva al becut vermell adult. Aquest cicle es completa entre 3 i 4 vegades a l'any

L'adult és de color vermell ataronjat amb taques de color negre o marró fosc. Viu entre dos i tres mesos. Aquesta és la fase d'expansió de la plaga, ja que el becut vermell abandona la palmera de naixement a la recerca de noves palmeres, guiant-se sobretot per l'olfacte.

Símptomes de la plaga
El becut vermell representa una plaga sobre la qual cal actuar al més aviat possible, abans que l'insecte es propagui a d'altres palmeres. Tot i que es tracta d'una plaga oculta, la detecció precoç es basa en el reconeixement dels símptomes que presenten les palmeres infectades.

Aquesta plaga pot afectar la gran majoria de palmàcies, encara que l'insecte sent predilecció per les palmeres del gènere Phoenix, principalment la palmera canària (Phoenix canariensis) i, en menor mesura, per la palmera datilera (Phoenix dactylifera).

Símptomes de la palmera canària (Phoenix canariensis)
Si la palmera està infectada, durant l'època en què treu nous brots es pot observar que les fulles de l'ull acaben en forma de punta de fletxa i/o que a les fulles els falten filllols.

En altres èpoques, un indici d'infecció és que les fulles del centre de la corona estiguin pansides o fins i tot seques, caient i entrecreuant-se amb les altres fulles. A mesura que avança l'atac del becut vermell, la gemma apical, la part tendra de l'ull de la palmera d'on broten les fulles noves, tendeix a inclinar-se cap a un costat.

Símptomes de la palmera datilera (Phoenix dactylifera)
Els símptomes són similars als descrits anteriorment, però en el cas de la palmera datilera és més corrent és que el becut vermell ataqui els fillols que creixen a la base del tronc. Els fillols s'assequen i es desprenen fàcilment presentant fibres menjades en el punt d'unió amb el tronc.

Tractaments preventius
Són de vital importància per frenar l'expansió de la plaga i requereixen d'una sèrie de repeticions, com programar un calendari, per aplicar-los durant les èpoques de major vol de l'insecte. La prevenció també consisteix en observar l'estat de la palmera periòdicament i notificar qualsevol anomalia.

Poda
Tota poda de la palmera comporta l'emissió de kairomones, una substància química que atreu el becut vermella en búsqueda de noves palmeres. Per aquest motiu, la poda s'ha de fer durant els mesos freds, gener i febrer, que és quan menor vol de l'insecte hi ha i menys risc per a la pròpia palmera i la propagació de la plaga. També és recomanable podar únicament les palmes seques, tapant amb un preparat impermeabilitzant anomenat mastic les ferides realitzades. Estan prohibits els raspallats del tronc durant tot l'any i la poda durant la resta de l'any, a excepció d'aquelles que hagin estat autoritzades pel Consell Insular d'Eivissa.

Eliminació o sanejament de l'exemplar infectat
En cas d'indici d'infecció, el propietari de la palmera ha d'avisar el Consell Insular d'Eivissa o l'Ajuntament de Sant Antoni de Portmany, per tal que el personal d'inspecció comprovi l'existència i l'estat de la plaga de quarantena del becut vermell, i decideixi, en funció del seu anàlisi, bé eliminar la palmera o bé, en cas de poder salvar-la, portar a terme un sanejament de la part afectades.


Sancions
L'entrada o el moviment de palmeres a Eivissa sense autorització, la poda fora dels mesos recomanats o els raspallat sense autorització i no seguir les recomanacions de l'administració ni complir la legislació vigent en la matèria pot comportar sancions contra els propietaris i professionals.

Per a més informació podeu adreçar-vos a:

· Conselleria Agricultura i Pesca: 971 195 493.
· Departament de Medi Ambient: 971 340 111 ext. 7